FITXA TÈCNICA

Títol: August de Prima Porta

Autor: desconegut

Cronologia: segle I a.C.; còpia l’any 14 d.C.

Estil: romà imperial

Tipologia: escultura exempta

Materials: original de bronze; còpia de marbre

Temàtica: commemoratiu

BIOGRAFIA DE L’AUTOR

Aquesta obra d’autor desconegut –de qui cal suposar, però, que fou un bon coneixedor de l’estatuària grega– es va trobar en les excavacions fetes l’any 1863 a Prima Porta, prop de Roma. Amb aquesta escultura s’inaugurà el retrat a peu de l’emperador, que posteriorment fou molt imitat a tot l’Imperi.

La imatge esculpida de l’emperador, encarregada pel Senat de Roma, solia ser portada a les províncies romanes, perquè el concepte d’obediència al sobirà fos sempre present entre els ciutadans. Això, a banda de suposar una mostra evident de conquesta i de submissió, és alhora un exemple perfecte de campanya política, de propaganda, com ho eren també, però per una altra via, les monedes o altres realitzacions artístiques.

DESCRIPCIÓ DE L’OBRA

La imatge de l’emperador es presenta dempeus i descalça sobre un pedestal, vestit amb una túnica sobre la qual exhibeix una cuirassa musculada esculpida amb relleus, i una capa anomenada paludamentum que li envolta la cintura i que sosté amb el braç esquerre, creant una lleugera diagonal. Amb el braç dret aixecat, exhibeix una actitud segura d’autoritat. Sota la cama dreta hi ha la figura de Cupido sobre un dofí, grup que ajuda a sostenir l’enorme pes del marbre, i que a l’original de bronze no hi era.

Tant en la composició com en les proporcions, l’estàtua reprodueix el model grec clàssic del Dorífor de Policlet i utilitza el famós contrapposto: manté el tors recte mentre es marca l’elevació del maluc dret i flexiona la cama contrària.

Tanmateix, a diferència del model grec, el rostre no reflecteix una bellesa ideal, sinó que mostra les seves pròpies faccions individuals i, encara que rejovenides, aconsegueixen captar un retrat psicològic perfecte de l’individu en el qual es barregen autoritat i humanitat.

TEMÀTICA

Aquesta escultura representa l’emperador August (63 a.C.-14 d.C.) amb la indumentària militar pròpia de general romà, en l’acte d’adreçar un discurs a les seves legions. Les escultures d’aquest tipus tenien com a funció principal la glorificació de la figura de l’emperador i la propaganda política.

Per això, a la cuirassa hi ha en relleu nombroses escenes relacionades amb els déus i la història militar del personatge, entre les quals destaca, als dos costats del plastró, la representació de les dues noves províncies conquerides sota el seu mandat, la Hispània (esquerra) i la Gàl·lia (dreta). També hi apareix esculpida la imatge del seu fillastre Tiberi, i a la part inferior de la cuirassa Diana i Apol·lo, divinitats protectores de la casa imperial.

Material per imprimir

LOCALITZACIÓ I RESTAURANTS RECOMANATS